Dna moczanowa (tj. podagra, artretyzm) to dość popularna choroba, ale niestety jeszcze nie do końca poznana. Do tej pory nie wynaleziono na nią skutecznego i szybkiego w działaniu leku.

Dna moczanowa – co to jest?

Dna moczanowa pojawia się wtedy, gdy organizm nie radzi sobie z rozkładem dużej ilości kwasu moczowego. Nadmiar kwasu ulega krystalizacji, po czym osadza się w stawach i tkance okołostawowej. Wbijając się w tkankę, powoduje powstanie stanu zapalnego.

moczanowa1

Zachorowanie na dnę moczanową jest związane ze stylem życia. Może też być typowo dziedziczne – wtedy mówimy o pierwotnej dnie moczanowej, w której występują zaburzenia metabolizmu.

Dna moczanowa wtórna pojawia się w wyniku zachorowania na białaczkę, przewlekłą chorobę nerek, albo w konsekwencji przeprowadzenia drastycznej diety odchudzającej, często opartej tylko na jednej grupie pokarmów. Osoby otyłe (szczególnie w okolicy brzucha), nadużywające alkoholu, nadmiernie objadające się i stosujące leki odwadniające są również w grupie podwyższonego ryzyka.

Dna moczanowa – objawy

Pierwsze objawy choroby są uzależnione od tego, w którym miejscu doszło do osadzenia się kryształków kwasu moczowego. Może to mieć miejsce w dużym palcu, pięcie, uszach, a nawet kręgosłupie. Chory wtedy odczuwa silny ból, pojawiający się w nocy lub nad ranem. Skóra może stać się czerwona, błyszcząca i napięta.

Dna moczanowa – leczenie

Głównym sposobem zdiagnozowania choroby jest wykonanie badania z krwi na zawartość kwasu moczowego. Niepokojące są następujące wyniki:

  • U kobiet powyżej 5,5 mg/100ml
  • U mężczyzn powyżej 6,4 mg/100ml

Leczenie polega na przyjmowaniu leków obniżających ilość kwasu moczowego we krwi i przyspieszających jego wydalanie. Dodatkowo należy zmienić błędne nawyki żywieniowe i przeprowadzać kontrolne badania krwi.

moczanowa2

Dna moczanowa a – dieta, którą musisz stosować

moczanowa3Najlepszą dietą dla osób cierpiących na dnę moczanową jest lekkie, beztłuszczowe menu. Doskonała będzie dieta wegetariańska z dodatkiem nabiału. Posiłki powinny być spożywane regularnie, kilka razy dziennie, w odpowiednich odstępach czasu. Równie ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu i unikanie alkoholu oraz innych używek. Nie można też zapominać o codziennej, choćby niewielkiej, dawce ruchu.

Dieta osoby chorej powinna wykluczać również produkty zawierające dużą dawkę związków purynowych – powyżej 300 mg kwasu moczowego. Trzeba unikać: ryb w oleju, wypieków na drożdżach, wątróbki i grzybów.