Alergia pokarmowa to alarm dla organizmu, że układ odpornościowy nie działa poprawnie. Kłopot ten dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych, a do tego staje się coraz większym problemem współczesnego społeczeństwa. Jakie mogą być objawy alergii pokarmowej i jak im zapobiegać?

 

Alergia należy do jednych z najczęściej występujących obecnie na świecie schorzeń przewlekłych. Niektórzy badacze mówią już nawet o pandemii alergii. Nic dziwnego, według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w samej tylko Europie na alergię pokarmową cierpieć może nawet 17 milionów osób, a na całym świecie 30% ludzi ma objawy chorób alergicznych. WHO szacuje, że do 2020 roku połowa ludności krajów wysoko rozwiniętych będzie się borykało z różnymi reakcjami alergicznymi. Według badań TNS Polska, w naszym kraju w 30% gospodarstw domowych co najmniej jedna osoba cierpi na alergię.

alergia pokarmowa

Jakie mogą być objawy alergii pokarmowej?

 

Prawidłowo działający system immunologiczny jest strażnikiem naszego organizmu, który wyłapuje i niszczy wszelkie bakterie i wirusy, a także unicestwia wszystko, co może nam zagrażać. Niestety, jak widać z powyższych danych statystycznych, coraz częściej ten precyzyjny mechanizm obronny szwankuje u ludzi, a wtedy system immunologiczny zaczyna zwalczać substancje, które nie są w rzeczywistości niebezpieczne dla naszego organizmu.

alergia pokarmowa 2

Niestety, powodów powstawania alergii jest bardzo wiele, od uwarunkowań genetycznych, poprzez niezdrowy styl życia, aż po zanieczyszczenie środowiska. Istnieje także podejrzenie, że to rozwój cywilizacyjny wpływa na nasilenie się przypadków alergii – żyjemy w coraz bardziej sterylnych warunkach, co sprawia, że system immunologiczny nie ma z kim walczyć i sam wyszukuje swoich przeciwników, którzy są niegroźni dla organizmu.

 

Duży wpływ na alergie pokarmową ma także sam sposób produkowania żywności, którą ulepszą się różnymi substancjami i konserwantami, zwierzęta karmione są antybiotykami, a warzywa i owoce pryskane bywają coraz częściej środkami chemicznymi. W rezultacie po zjedzeniu różnych produktów mogą wystąpić różne:

  • wykwity i wysypki
  • wymioty
  • biegunka

czasami nawet krew w stolcu. Rzadziej alergia pokarmowa objawia się zawrotami głowy, migrenami, czy nawet zaburzeniami słyszenia i widzenia. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że alergia pokarmowa może także prowadzić do zapalenia jelit lub żołądka.

alergia pokarmowa 3

Jak zapobiegać alergii pokarmowej?

 

Niestety, najczęściej osoby, cierpiące na alergię, uczulone są na kilka różnych produktów. W takiej sytuacji najważniejsze jest zidentyfikowanie substancji, które są traktowane przez układ immunologiczny jako zagrożenie dla organizmu. Nie jest to wcale łatwe i wymaga działań wręcz detektywistycznych.

 

Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania alergii pokarmowej jest, oczywiście, unikanie żywności, która wywołuje reakcje alergiczne. Nie zawsze jednak jest to łatwe, bo w niektórych przypadkach skomponowanie diety pozbawionej niebezpiecznych czynników może wiązać się z dużymi wyrzeczeniami. Przykładem jest gluten. W tym przypadku nie wystarczy unikać pieczywa, ponieważ gluten znajduje się także w wielu innych produktach (np. wędliny). Pozostaje, zatem, poszukiwać produktów bezglutenowych. Analogiczne należy postępować w stosunku do innych substancji alergicznych.

alergia pokarmowa 4

Coraz częściej schorzenia alergiczne leczy się także poprzez odczulanie, czyli dostarczanie do organizmu alergenu w coraz większych dawkach. Niestety, nie wszyscy mogą skorzystać z takiej terapii. Odczulaniu nie są poddawane dzieci poniżej 5 roku życia oraz osoby cierpiące między innymi na chorobę autoimmunologiczną lub nowotwór.

 

Alergia pokarmowa bywa uciążliwym schorzeniem, wywołującym nieprzyjemne objawy. Na szczęście można skutecznie unikać substancji, które zwalcza system immunologiczny. Potrzebna jest jednak do tego duża samodyscyplina i zdrowy rozsądek.